Publicatie over Manon Roland en de Franse Revolutie

Historicus, filosoof en journalist Jelle Dehaen publiceerde onlangs een nieuw boek over de rol van de intellectuele revolutionaire vrouw Manon Roland in de Franse Revolutie. Het boek, getiteld De terreur van het optimisme: Manon Roland en de Franse Revolutie, verscheen bij Ertsberg.

Manon Roland werd geboren op 17 maart 1754 in Parijs en stond bekend om haar intellectuele bekwaamheid en politieke betrokkenheid. Als lid van de burgerij was ze een fervent voorstander van revolutionaire ideeën en speelde ze een actieve rol in politieke kringen.

Haar huis in Parijs werd een ontmoetingsplaats voor prominente revolutionairen, onder wie Jacques Pierre Brissot en Jean-Marie Roland, haar echtgenoot. Als een van de leidende figuren van de girondijnen, een gematigd-revolutionaire groep, beïnvloedde Manon de politieke koers van de Revolutie door haar geschriften en invloedrijke sociale bijeenkomsten.

Haar rol in de Franse Revolutie kwam tot een hoogtepunt toen ze samen met haar man diende als minister van Binnenlandse Zaken onder de girondijnse regering. Echter, na de val van de girondijnen tijdens de bloederige Terreur werd Manon gearresteerd vanwege haar politieke overtuigingen. Ze werd ter dood veroordeeld en stierf op 8 november 1793 onder de guillotine.

Madame Roland wordt herinnerd als een toegewijde revolutionair en een symbool van de idealen en tragedies van de Franse Revolutie. Haar memoires, geschreven in gevangenschap voor haar executie, getuigen van haar vastberadenheid en overtuiging in de zaak van de Revolutie.

De terreur van het optimisme Manon Roland en de Franse Revolutie is te bestellen op de website van uitgeverij Ertsberg.