Over ons

Stichting Platform Frans is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stichting van Romanisten aan Nederlandse Universiteiten (SRNU) en het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland (KFN). Beide organisaties waren geworteld in de universitaire opleidingen Frans. Zij organiseerden congressen en nascholingen voor docenten, tolken/vertalers en andere geïnteresseerden. Ook zetten zij zich actief in voor het behoud en de versterking van het onderwijs in de Franse taal.

Doordat de SRNU en het KFN per 2021 hun krachten hebben gebundeld onder de naam Platform Frans is een netwerk ontstaan van ruim 1000 deskundigen op het gebied van de Franse taal en de Franstalige wereld in de breedste zin van het woord. Naast wetenschappers zijn dat vooral docenten, lerarenopleiders, tolken, vertalers, journalisten, beleidsmakers en ondernemers.

Platform Frans vervult in de eerste plaats een netwerkfunctie voor mensen die zich professioneel met de Franse taal of de Franstalige wereld bezighouden. Het bundelt en verspreidt relevante informatie over dit kennisgebied via een website, nieuwsbrief en sociale media. Daarnaast worden activiteiten georganiseerd voor specifieke doelgroepen of voor een breder publiek. Belangstellenden kunnen zich kosteloos aanmelden als lid en worden daarmee automatisch abonnee van de Platform Frans nieuwsbrief.

Daarnaast wil Platform Frans fungeren als vraagbaak voor de media of andere organisaties die behoefte hebben aan expertise op het gebied van Frankrijk of de Franstalige wereld. Dankzij ons uitgebreide ledenbestand kunnen we hen vaak snel in verbinding stellen met de juiste persoon. Het bestuur is per e-mail bereikbaar voor verzoeken om informatie.