Marcel Proust Vereniging

De Marcel Proust Vereniging – opgericht in 1972 – zet zich al bijna vijftig jaar in om het oeuvre van Proust in Nederland grotere bekendheid te geven. Daartoe organiseert zij lezingen, werkmiddagen en leeskringen. De Vereniging verzorgt twee periodieke publicaties: Marcel Proust Aujourd’hui (uitgeverij Brill) is een internationaal, tweetalig wetenschappelijk tijdschrift in boekvorm, met een keur aan binnenlandse en buitenlandse bijdragen rond Proust. Daarnaast is er een Nederlandstalig Marcel Proust Bulletin, met een grote verscheidenheid aan bijdragen in het Nederlands, van verenigingsnieuws tot recensies en signalementen van recent verschenen publicaties rond Proust in Nederland. Het Bulletin is ook het discussieplatform voor de leden van de Vereniging. Meer informatie over de Vereniging vindt u op marcelproust.nl.

Laatste nieuws over de Marcel Proust Vereniging

 • Bijeenkomst Marcel Proust Vereniging
  De Marcel Proust Vereniging organiseert op zaterdag 26 maart een bijeenkomst met twee lezingen.
 • Marcel Proust Bulletin nr. 10
  In het nieuwe Marcel Proust Bulletin stellen een theoloog, een historicus en een filosoof elk vanuit hun eigen achtergrond vragen aan de tekst van de Recherche.
 • Lezing door Jannah Loontjens
  Op zaterdag 25 september houdt Jannah Loontjes bij de Marcel Proust Vereniging een lezing over ‘Waarheid en schrijven’.
 • Marcel Proust Aujourd’hui 16: Proust et le rire
  Ce volume de la série Marcel Proust aujourd’hui comporte un dossier sur la thématique du rire dans À la recherche du temps perdu.
 • Appel à contributions: Proust et la musique
  La Revue Marcel Proust aujourd’hui publiera en 2022 aux Éditions Brill un numéro consacré à Proust et la musique.
 • Congres ‘Proust et le Rire’
  Als opmaat voor een nummer van het tijdschrift Marcel Proust Aujourd’hui over ‘Proust et le Rire’ wordt door de Marcel Proust Vereniging in samenwerking met Universiteit Antwerpen een studiedag georganiseerd op 24 mei 2019.
 • Marcel Proust Aujourd’hui 15: Proust et l’Argent
  Ce volume, rédigé par Sjef Houppermans, Manet van Montfrans, Annelies Schulte Nordholt, Sabine van Wesemael et Nell de Hullu-van Doeselaar, porte sur la thématique de l’argent dans A la recherche du temps perdu.
 • Colloquium ‘Proust et la Hollande’
  Op 27-28 januari 2011 wordt in het Maison Descartes in Amsterdam een colloquium gehouden over Marcel Proust en Nederland.