Lezingenreeks over Marcel Proust in Leiden

Najaar 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Proust overleed. Maar zijn werk is springlevend, getuige de vele hommages die er in Frankrijk en wereldwijd in dit jubileumjaar aan zijn werk worden gebracht: een berg publicaties, congressen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en een nieuw deel in Stéphane Heuets onvolprezen stripversie van Op zoek naar de verloren tijd. Hoog tijd dus om Proust te lezen of te herlezen. Studium Generale Leiden organiseert in oktober en november een reeks lezingen om deze auteur te (her)ontdekken.

Op zoek naar de verloren tijd, het levenswerk van Marcel Proust, is een monument in de wereldliteratuur, vergelijkbaar met Ulysses van James Joyce en Der Zauberberg van Thomas Mann. In zijn romancyclus schetst Proust de ontwikkeling van een jonge man die de maatschappelijke ladder leert beklimmen en ingewijd wordt in alle aspecten van liefde en kunst. Aan de hand van onvergetelijke personages legt hij de mechanismen bloot die in het maatschappelijk en in het innerlijk leven een rol spelen. Daarnaast is de roman terecht beroemd vanwege de diepgravende reflecties over liefde en jaloezie, homoseksualiteit en perversie, over de werking van het geheugen, de slaap en de droom, over de rol van kunst en over de tijd.

Is Proust nog nieuw voor u of bent u reeds liefhebber, in beide gevallen zal deze lezingenreeks u genoeg te bieden hebben. De reeks start met een ruim opgezette inleiding tot leven en werk, waarna elke spreker zich zal toeleggen op een ander kernthema van de romancyclus. De kindertijd, liefde en jaloezie, ziekte en dood, schilderkunst en muziek: het zijn allemaal ervaringen die bepalend zijn voor de vorming van de hoofdpersoon als mens en kunstenaar.

In deze lezingenreeks ontmoet u specialisten die sinds jaar en dag hun enthousiasme voor Proust uitdragen via hun onderzoek maar ook via de Nederlandse Proust Vereniging. Voor het volgen van de lezingenreeks is het niet nodig reeds Proust gelezen te hebben. Er zullen per avond één of twee passages uit het werk ter hand worden gesteld.

De lezingen worden gehouden op donderdagavonden tussen 6 oktober en 10 november, van 19.30-21.00 uur, in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden). De lezingen zijn ook via online streaming te volgen. Kijk voor meer informatie op de website van Studium Generale Leiden.