Frans in het basisonderwijs

Steeds meer kinderen komen al op de basisschool met Frans in aanraking. De Franse taal wordt bijvoorbeeld aangeboden in de grensregio’s, in de context van een plusklas of ter gelegenheid van de Dag van de Franse taal. Basisschoolleerkrachten die enthousiast zijn over de Franse taal kunnen bij onderstaande organisaties terecht voor ondersteuning en lesmateriaal.

Platform Vroeg Frans is een netwerk van docenten die Frans geven aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Het Platform valt onder het Sectiebestuur Frans van Levende Talen. Het organiseert netwerkbijeenkomsten en studiedagen en geeft een nieuwsbrief uit.

De Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs heeft veel expertise op het gebied van vroeg vreemdetalenonderwijs. Op de website van het NUFFIC is een pagina gewijd aan Frans en Duits in het primair onderwijs, die de weg wijst naar lesmateriaal, scholing, uitwisselingen en subsidies.

Op de website van de Dag van de Franse taal is een aparte pagina gewijd aan lesmaterialen en ideeën die eenvoudig kunnen worden ingezet om ook op met basisschoolleerlingen dit jaarlijkse Franse feestje te vieren.

De Alliance Française des Pays-Bas bevordert de Franse taal en cultuur, onder meer door het geven van taalcursussen. Verschillende Alliances in Nederland bieden ook cursussen Frans voor kinderen. Ze hebben daartoe een methode ontwikkeld speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd: Le petit tour.

Het Institut Français NL vindt français précoce belangrijk. Docenten die Franse les geven aan kinderen en behoefte hebben aan bij- of nascholing, kunnen rekenen op de steun van het IFNL. Tenslotte coördineert het instituut de officiële taalexamens van France Education International, waaronder het examen voor kinderen DELF Prim.

Ook de Afvaardiging Wallonië-Brussel is partner bij het promoten van Vroeg Frans in Nederland. In het Waalse deel van België en in Brussel wordt immers ook Frans gesproken. Zo geeft de delegatie ieder jaar beurzen voor docenten die een zomercursus willen volgen aan de universiteiten van Leuven en Luik, ook op het gebied van Franse les aan kinderen. 

Laatste nieuws over Frans in het basisonderwijs

 • Nascholingsbeurzen voor docenten Frans
  Het Institut français NL biedt nascholingsbeurzen aan voor docenten Frans in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
 • Agenda Vroeg Frans
  Platform Vroeg Frans richt zich op mensen die Franse les geven aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook het Institut français NL is actief op het terrein van ‘français précoce’. Wij zetten de komende bijeenkomsten voor u op een rij.
 • Café & Croissant themasessies 2023
  Binnenkort start een nieuwe serie themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans over Franse les geven aan kinderen van 4-12 jaar.
 • Café & Croissant themasessie
  Op zaterdag 24 september biedt Platform Vroeg Frans een online inspiratiesessie aan over Franstalige landen in Afrika.
 • Dag van de Franse taal 2022
  Op 10 november 2022 wordt de 9e editie gehouden van de landelijke Dag van de Franse taal.
 • Café & Croissant themasessies 2022
  In januari start een nieuwe serie themasessies van De Franse Juf en Platform Vroeg Frans over Franse les geven aan kinderen van 4-12 jaar.
 • Studiedag Frans in het basisonderwijs
  Op 9 oktober 2021 organiseert de Ronde Tafel Frans een studiedag over onderwijs Frans aan jonge kinderen.
 • Dag van de Franse taal
  Op 11 november 2021 wordt op honderden scholen in Nederland weer de Dag van de Franse taal gevierd.
 • Café & Croissant Junior inspiratiesessies
  Platform Vroeg Frans belegt dit najaar weer een serie inspiratiesessies voor mensen die Franse les geven in het basisonderwijs.
 • Webinar Institut Français: Delf Prim
  Op 31 maart organiseert het Institut Français des Pays-Bas een webinar over DELF Prim, het officiële examen Frans voor 6-12 jarigen.
 • Profielwerkstuk over Frans op de basisschool
  Elise Daniëls en Selvie van Mook, Havo 5-leerlingen van het Monseigneur Frencken College uit Oosterhout, schreven een profielwerkstuk over de Franse taalontwikkeling van de jonge Nederlander.
 • Subsidieregeling Internationalisering
  Als je internationalisering wilt integreren in je schoolbeleid, kun je daar bij Nuffic subsidie voor aanvragen.