Er zijn aan de Nederlandse universiteiten verschillende manieren om Frans te studeren als hoofdvak of als specialisatie binnen een bredere opleiding. Hieronder wordt een overzicht gegeven van het bachelor- en masteraanbod. Naast de opleidingen die de instellingen zelf verzorgen, worden er ook gezamenlijk een aantal cursussen verzorgd in het kader van Masterlanguage en Alfa4all.
Aan de Radboud Universiteit is Franse taal en cultuur een zelfstandige specialisatie binnen de bachelor Romaanse Talen en Culturen. Ook is er een specialisatie Frans binnen de opleiding International Business Communication. De masteropleidingen Letterkunde en Linguistics verzorgen taalspecifiek onderwijs Frans en bieden toegang tot de Educatieve Master Taal- en Cultuurwetenschappen. Voor wie direct na de bachelor wil doorstromen naar een docentenopleiding, is er de Tweejarige Educatieve Master Frans.
Aan de Rijksuniversiteit Groningen is Frans een specialisatie binnen de opleiding Europese talen en culturen. Studenten kunnen na deze bachelor onder bepaalde voorwaarden de tweejarige masteropleiding Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen – Franse Taal en Cultuur volgen. Ook binnen de master European Literatures and Interculturality is Frans een van de mogelijke specialisaties. Via deze route kan men doorstromen naar de eenjarige Educatieve master. In 2022 start de RUG een eenjarige mastertrack Vertalen in Europa.
De Universiteit Leiden heeft een zelfstandige opleiding Franse taal en cultuur. Daarnaast is Frans een van de keuzetalen binnen de brede bachelor International Studies. Op masterniveau kan de student zich verder in Frans specialiseren bij Linguistics en Literary Studies, waarna hij of zij een eerstegraads lesbevoegdheid kan halen via opleiding Leraar VHO in Frans. Dit kan ook direct aansluitend op de bachelor via de tweejarige Educatieve master Frans.
Aan de Universiteit Utrecht wordt de zelfstandige opleiding Franse Taal en Cultuur aangeboden. Binnen de brede opleidingen Taal- en Cultuurstudies en Liberal Arts and Sciences is Frans een keuzevak. Aansluitende masters met een Franse track zijn Interculturele communicatie, Professioneel Vertalen en Literair Vertalen, Meertaligheid en taalverwerving en Literatuur vandaag. Docent worden kan via de eenjarige master Leraar voorbereidend hoger onderwijs en de tweejarige master Franse taal en cultuur: educatie en communicatie .
De Universiteit van Amsterdam kent een zelfstandige opleiding Franse Taal en Cultuur. Verder is Frans een keuzetaal binnen de bachelors Europese Studies en Linguistics. Op masterniveau kan men zich in Frans specialiseren bij Language and Society, Language, Literature and Education, Literature, Culture and Society en Vertalen. Voor toekomstig docenten is er de eenjarige master Leraar Frans en het tweejarige programma Frans (Educatie en communicatie).
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft geen bachelor- of masteropleiding op het gebied van Franse Taal en Cultuur. Wel kan men er de eenjarige docentenopleiding Leraar VHO in de Taal- en Cultuurwetenschappen: Frans volgen.
Laatste nieuws uit de universitaire opleidingen
- Waarom Frans? Het economisch belang van kennis van de Franse taal voor NederlandTwan Geerts (HAN) publiceert een nieuwe versie van zijn rapport over het economisch belang van het Frans in Nederland.
- Taal als kapitaal: uitreiking ridderorde en symposiumOp 1 oktober worden de Palmes académiques uitgereikt aan Maaike Koffeman. Ter gelegenheid daarvan organiseert de Radboud Universiteit een symposium over de meerwaarde van taal- en cultuuronderwijs.
- Esthetiek versus ethiek. Literair debatteren bij de Choix GoncourtOp 21 maart is de Choix Goncourt Pays-Bas toegekend aan Neige Sinno voor haar roman Triste tigre. Jurylid Timo Boom biedt een kijkje achter de schermen.
- Verbeter je luistervaardigheid met Learning Casual FrenchLisa Morano heeft een cursus ontwikkeld om het Frans van moedertaalsprekers beter te leren verstaan.
- Franse onderscheiding voor Maaike KoffemanMaaike Koffeman wordt benoemd tot Chevalier dans l’ordre des palmes académiques vanwege haar inspanningen voor de promotie van het Frans in Nederland.
- « Ne mange pas tant si tu veux devenir extatique »Naomi de Fijter (UvA) presenteert haar winnende masterscriptie over het mystieke leven van Louise Lateau en Madeleine le Bouc door de ogen van de masculien-dominante psychiatrie.
- Le rap français: les cultures populaires s’enflammentLilja Stirpe (Rijksuniversiteit Groningen) won de Scriptieprijs Frans voor haar bacheloronderzoek naar Franse rap. In deze blog presenteert zij haar resultaten.
- La Fabrique de la traduction littéraire #2: een brug tussen de Franse en Nederlandse cultuurOp 6 maart is er in Nijmegen een themamiddag rond literair vertalen, met medewerking van Rokus Hofstede en Martin de Haan.
- Toekening scriptieprijzen Frans 2023De Scriptieprijzen Frans 2023 zijn toegekend aan Naomi de Fijter (MA Literature, Culture and Society, UvA) en Lilja Stirpe (BA Europese Talen en Culturen, RUG).
- Annie Ernaux, pionnière de l’auto-socio-biographieOp 19 januari is er in Utrecht een themamiddag over het werk van Nobelprijswinnares Annie Ernaux, met een gastlezing van Elise Hugueny-Léger (University of St. Andrews) en vertoning van de film Les Années super 8.
- Le rêve GoncourtRobin Chardon schreef de beste recensie van de Choix Goncourt 2022 en mocht daarom aanschuiven bij de Académie Goncourt. Ze doet hier verslag van een paar onvergetelijke dagen in Parijs.
- Oproep aan de politiek: red de buurtalen!Met het oog op de verkiezingen heeft de Visiegroep Buurtalen een brief gestuurd aan de politieke partijen over de benarde positie van het Frans en het Duits.
- Nominaties Scriptieprijzen Frans 2023De jury van de Scriptieprijzen Frans 2023 heeft de nominaties bekendgemaakt. In totaal zijn acht bachelorscripties en zes masterscripties voorgedragen.
- Waarom Frans? Het economisch belang van kennis van de Franse taal voor NederlandTwan Geerts biedt docenten een ruggensteun in de discussie over het belang van het Frans door het samenbrengen van cijfers over de Nederlandse im- en export in een handig overzicht per taalgebied.
- Uitslag recensiewedstrijd Choix GoncourtDe hoofdprijs van de recensiewedstrijd van de Choix Goncourt Pays-Bas is toegekend aan Robin Chardon (Radboud Universiteit)
- Nominaties Scriptieprijzen Frans 2023Tot 1 oktober 2023 kunnen scripties op het gebied van Franse taal, geschiedenis en cultuur worden genomineerd voor de Scriptieprijzen Frans. Voor het eerst kunnen ook masterstudenten meedingen naar een prijs.
- Mohamed Mbougar Sarr in Mannheim: een bijzondere ontmoetingOp 15 en 16 mei vond op de Universität Mannheim een congres over het werk van Mohamed Mbougar Sarr plaats. Studenten van MasterLanguage kregen de mogelijkheid om hier aanwezig te zijn. Studente Gabriëlle Kamphuis vertelt over haar ervaring.
- Landdag opleidingen FransOp 5 juli 2023 komen de medewerkers van de universitaire opleidingen Frans samen in Amsterdam voor de jaarlijkse Landdag.
- Workshop Romaanse taalkunde: RomTiN 10Op vrijdag 23 juni vindt de 10e editie plaats van RomTiN (Romaanse Taalkunde in Nederland), een informele workshop voor iedereen die geïnteresseerd is Romaanse taalkunde.
- Een boeiende middag over literair vertalenAnne Kuiper (student aan de Universiteit Utrecht) brengt verslag uit van het symposium ‘Où en est la traduction?’ met literair vertaler Martin de Haan.
- Landdag opleidingen FransDe medewerkers van de universitaire opleidingen Franse taal en cultuur komen op 5 juli samen in Amsterdam.
- Doorbreek de negatieve spiraal in het buurtalenonderwijsNaar aanleiding van de Sectorplannen roept de Visiegroep Buurtalen het ministerie van OCW op om een integraal actieplan te ontwikkelen voor Frans en Duits.
- Verklaring naar aanleiding van Sectorplannen wetenschappelijk onderwijsOp 11 mei 2023 maakte de minister van OCW zijn besluit bekend ten aanzien van de Sectorplannen. De hoogleraren en teamleiders Frans reageren.
- Symposium: Où en est la traduction ?Op 2 mei organiseren Platform Frans en het Institut Français NL, in samenwerking met de Master Vertalen van de Universiteit Utrecht, een themamiddag onder de titel ‘Où en est la traduction?’
- Choix Goncourt: meer dan alleen boeken lezenDe Choix Goncourt des Pays-Bas is toegekend aan Giuliano da Empoli. Robin Chardon vertelt over haar ervaring als lid van de studentenjury.
- ‘Ik wil graag Frans studeren, maar ik kies toch iets anders vanwege de baankans’Amber Smits (Radboud Universiteit) onderzocht voor haar bachelorwerkstuk hoe vwo-leerlingen aankijken tegen Frans als taal, studie en beroep.
- Nominaties Scriptieprijs Frans 2022De jury van de Scriptieprijs Frans 2022 heeft de nominaties bekendgemaakt. In totaal zijn door de universiteiten zes bachelorscripties voorgedragen.
- Workshop Profielwerkstukken voor de talenTaalwijs.nu organiseerde op 9 juni 2022 online workshop ‘Profielwerkstukken voor de talen’. Bekijk hier de pitches van verschillende aanbieders van PWS-materiaal.
- Landdag FransOp 23 juni organiseert Platform Frans een bijeenkomst over de toekomst van de universitaire opleidingen Frans.
- FLE in Avignon: hoe een buitenlandverblijf je blik verruimtAmber Smits studeerde recent een paar maanden in Avignon. In deze blog vertelt zij hoe dit buitenlandverblijf haar blik heeft verruimd.
- Kandidaatstelling 21e Prix de ParisDe Prix de Paris is een aanmoedigingsprijs voor jong, Nederlands talent. Afgestudeerden kunnen zich tot 2 mei 2022 kandidaat stellen.
- Annika Stalman wint Scriptieprijs Frans 2021De Scriptieprijs Frans 2021 is toegekend aan Annika Stalman, studente aan de Rijksuniversiteit Groningen.
- Programma voor taalassistenten NederlandsHet programma voor taalassistenten Nederlands in Frankrijk biedt studenten de mogelijkheid om werkervaring in het onderwijs op te doen.
- ELV-module Kennismaking met literair vertalenIn de Kennisbank van het Expertisecentrum Literair Vertalen is nieuwe module ‘Kennismaking met literair vertalen’ gepubliceerd.
- Christine Angot lauréate du Choix Goncourt des Pays-BasChristine Angot a été élue Choix Goncourt des Pays-Bas 2021 par plus de 90 étudiants néerlandais qui ont participé à cette première édition.
- Online tentoonstelling Charles Baudelaire in NederlandOp de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden is een tentoonstelling ingericht rond de Franse dichter Charles Baudelaire.
- Lancering Choix Goncourt Pays-BasOp 29 september is het project Choix Goncourt Pays-Bas van start gegaan. Studentenjury’s kiezen hun favoriet uit de shortlist van de Prix Goncourt.
- Nominaties Scriptieprijs Frans 2021De jury van de Scriptieprijs Frans 2021 heeft de nominaties bekendgemaakt. Per universiteit zijn de twee beste bachelorscripties voorgedragen.
- Prijs voor Utrechtse studenten FransStudenten Frans van de Universiteit Utrecht hebben een facultaire prijs ontvangen voor hun boekje Guide de voyage immobile.
- Tweehonderd jaar BaudelaireDe Universiteit Leiden organiseert dit najaar een lezingenreeks en expositie over Charles Baudelaire.
- WBI werft Taalassistenten in de Nederlandse taalWallonie-Bruxelles International rekruteert Taalassistenten in de Nederlandse taal, in het kader van een uitwisselingsprogramma met Wallonië en Brussel.
- Laureaten Prix de Paris en Prix d’AmsterdamDe Prix de Paris 2021 is toegekend aan Laurie Hoeben (Radboud Universiteit Nijmegen). De Prix d’Amsterdam gaat naar Anton Moret.
- Oproep Choix Goncourt Pays-BasNa de zomer start de eerste editie van de Choix Goncourt des Pays-Bas. Opleidingen in het hoger onderwijs kunnen zich tot 28 mei aanmelden voor deelname.
- Art & Design Scholarship program Van DongenHet Institut Français des Pays-Bas biedt dit jaar twee beurzen aan voor studenten die een kunst- of designmaster willen volgen in Frankrijk. Aanmelden kan tot 14 mei.
- Arsène Lupin, du classique littéraire à la série NetflixOp 31 maart houdt de Radboud Universiteit een online workshop over de populaire Netflixserie Lupin. Studenten, bovenbouwleerlingen en docenten kunnen zich gratis aanmelden.
- Docentendag Frans: amuse-bouche virtuelDe opleiding Frans en het Pre-University College van de Radboud Universiteit organiseren op 18 maart 2021 een korte online nascholingsbijeenkomst, als voorproefje van de docentendag van 7 oktober 2021.
- Jongerentaal en culturele identiteit: van Smibanese tot verlanOp 24 maart geven onderzoekers van de Universiteit Leiden een interactieve online lezing over jongerentaal, waarbij docenten aan de slag gaan met een concrete lesopdracht voor hun leerlingen.
- Winnaar Scriptieprijs Frans 2020De jury heeft besloten de Scriptieprijs Frans uit te reiken aan Sarah Bouma voor haar scriptie ‘L’écriture du corps dans les récits d’exil au féminin ; une analyse du roman Marx et la poupée de Maryam Madjidi’.
- Oproep kandidaatstelling Prix de ParisDe Prix de Paris is een aanmoedigingsprijs voor jong, Nederlands talent. Afgestudeerden kunnen zich tot 1 mei 2021 kandidaat stellen.
- Oriëntatie op studie en beroep in de vaklesDe teachers in residence van de Radboud Universiteit hebben een brochure geschreven die docenten helpt hun ambassadeursrol voor de talenstudies vorm te geven.
- Scriptieprijs 2019 voor Manola RuffDe eerste SRNU scriptieprijs is toegekend aan Manola Ruff (Universiteit Leiden) voor haar onderzoek naar de vertaling van Het woud der verwachting van Hella Haasse.
- Symposium ter ere van Paul J. SmithBij het afscheid van Paul J. Smith organiseert de Universiteit Leiden een symposium over ‘Figurations animalières à travers les textes et l’image en Europe’.