Universitaire opleidingen

Er zijn aan de Nederlandse universiteiten verschillende manieren om Frans te studeren als hoofdvak of als specialisatie binnen een bredere opleiding. Hieronder wordt een overzicht gegeven van het bachelor- en masteraanbod. Naast de opleidingen die de instellingen zelf verzorgen, worden er ook gezamenlijk een aantal cursussen verzorgd in het kader van Masterlanguage.


Aan de Radboud Universiteit is Franse taal en cultuur een zelfstandige specialisatie binnen de bachelor Romaanse Talen en Culturen. Ook is er een specialisatie Frans binnen de opleiding International Business Communication. De masteropleidingen Letterkunde en Linguistics verzorgen taalspecifiek onderwijs Frans en bieden toegang tot de Educatieve Master Taal- en Cultuurwetenschappen. Voor wie direct na de bachelor wil doorstromen naar een docentenopleiding, is er de Tweejarige Educatieve Master Frans.


Aan de Rijksuniversiteit Groningen is Frans een specialisatie binnen de opleiding Europese talen en culturen. Studenten kunnen na deze bachelor onder bepaalde voorwaarden de tweejarige masteropleiding Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen – Franse Taal en Cultuur volgen. Ook binnen de master European Literatures and Interculturality is Frans een van de mogelijke specialisaties. Via deze route kan men doorstromen naar de eenjarige Educatieve master. In 2022 start de RUG een eenjarige mastertrack Vertalen in Europa.


De Universiteit Leiden heeft een zelfstandige opleiding Franse taal en cultuur. Daarnaast is Frans een van de keuzetalen binnen de brede bachelor International Studies. Op masterniveau kan de student zich verder in Frans specialiseren bij Linguistics en Literary Studies, waarna hij of zij een eerstegraads lesbevoegdheid kan halen via opleiding Leraar VHO in Frans. Dit kan ook direct aansluitend op de bachelor via de tweejarige Educatieve master Frans.


Aan de Universiteit Utrecht wordt de zelfstandige opleiding Franse Taal en Cultuur aangeboden. Binnen de brede opleidingen Taal- en Cultuurstudies en Liberal Arts and Sciences is Frans een keuzevak. Aansluitende masters met een Franse track zijn Interculturele communicatie, Professioneel Vertalen en Literair Vertalen, Meertaligheid en taalverwerving en Literatuur vandaag. Docent worden kan via de eenjarige master Leraar voorbereidend hoger onderwijs en de tweejarige master Franse taal en cultuur: educatie en communicatie .


De Universiteit van Amsterdam kent een zelfstandige opleiding Franse Taal en Cultuur. Verder is Frans een keuzetaal binnen de bachelors Europese Studies en Linguistics. Op masterniveau kan men zich in Frans specialiseren bij Language and Society, Language, Literature and Education, Literature, Culture and Society en Vertalen. Voor toekomstig docenten is er de eenjarige master Leraar Frans en het tweejarige programma Frans (Educatie en communicatie).

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft geen bachelor- of masteropleiding op het gebied van Franse Taal en Cultuur. Wel kan men er de eenjarige docentenopleiding Leraar VHO in de Taal- en Cultuurwetenschappen: Frans volgen.

Laatste nieuws uit de universitaire opleidingen

 • Nominaties Scriptieprijs Frans 2022
  De jury van de Scriptieprijs Frans 2022 heeft de nominaties bekendgemaakt. In totaal zijn door de universiteiten zes bachelorscripties voorgedragen.
 • Nominaties Scriptieprijs Frans 2021-2022
  Tot 1 oktober 2022 kunnen BA-scripties over Franse taal, Franstalige literatuur of cultuur uit collegejaar 2021-2022 worden genomineerd voor de Scriptieprijs Frans.
 • Workshop Profielwerkstukken voor de talen
  Taalwijs.nu organiseerde op 9 juni 2022 online workshop ‘Profielwerkstukken voor de talen’. Bekijk hier de pitches van verschillende aanbieders van PWS-materiaal.
 • Landdag Frans
  Op 23 juni organiseert Platform Frans een bijeenkomst over de toekomst van de universitaire opleidingen Frans.
 • FLE in Avignon
  Amber Smits studeerde recent een paar maanden in Avignon. In deze blog vertelt zij hoe dit buitenlandverblijf haar blik heeft verruimd.
 • Kandidaatstelling 21e Prix de Paris
  De Prix de Paris is een aanmoedigingsprijs voor jong, Nederlands talent. Afgestudeerden kunnen zich tot 2 mei 2022 kandidaat stellen.
 • Annika Stalman wint Scriptieprijs Frans 2021
  De Scriptieprijs Frans 2021 is toegekend aan Annika Stalman, studente aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 • Programma voor taalassistenten Nederlands
  Het programma voor taalassistenten Nederlands in Frankrijk biedt studenten de mogelijkheid om werkervaring in het onderwijs op te doen.
 • ELV-module Kennismaking met literair vertalen
  In de Kennisbank van het Expertisecentrum Literair Vertalen is nieuwe module ‘Kennismaking met literair vertalen’ gepubliceerd.
 • Christine Angot lauréate du Choix Goncourt des Pays-Bas
  Christine Angot a été élue Choix Goncourt des Pays-Bas 2021 par plus de 90 étudiants néerlandais qui ont participé à cette première édition.
 • Online tentoonstelling Charles Baudelaire in Nederland
  Op de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden is een tentoonstelling ingericht rond de Franse dichter Charles Baudelaire.
 • Lancering Choix Goncourt Pays-Bas
  Op 29 september is het project Choix Goncourt Pays-Bas van start gegaan. Studentenjury’s kiezen hun favoriet uit de shortlist van de Prix Goncourt.
 • Nominaties Scriptieprijs Frans 2021
  De jury van de Scriptieprijs Frans 2021 heeft de nominaties bekendgemaakt. Per universiteit zijn de twee beste bachelorscripties voorgedragen.
 • Prijs voor Utrechtse studenten Frans
  Studenten Frans van de Universiteit Utrecht hebben een facultaire prijs ontvangen voor hun boekje Guide de voyage immobile.
 • Tweehonderd jaar Baudelaire
  De Universiteit Leiden organiseert dit najaar een lezingenreeks en expositie over Charles Baudelaire.
 • Nominaties Scriptieprijs Frans 2020-2021
  Tot 1 oktober 2021 kunnen BA-scripties over Frankrijk, de Franse taal of Franstalige culturen uit collegejaar 2020-2021 worden genomineerd voor de Scriptieprijs Frans.
 • WBI werft Taalassistenten in de Nederlandse taal
  Wallonie-Bruxelles International rekruteert Taalassistenten in de Nederlandse taal, in het kader van een uitwisselingsprogramma met Wallonië en Brussel.
 • Laureaten Prix de Paris en Prix d’Amsterdam
  De Prix de Paris 2021 is toegekend aan Laurie Hoeben (Radboud Universiteit Nijmegen). De Prix d’Amsterdam gaat naar Anton Moret.
 • Oproep Choix Goncourt Pays-Bas
  Na de zomer start de eerste editie van de Choix Goncourt des Pays-Bas. Opleidingen in het hoger onderwijs kunnen zich tot 28 mei aanmelden voor deelname.
 • Art & Design Scholarship program Van Dongen
  Het Institut Français des Pays-Bas biedt dit jaar twee beurzen aan voor studenten die een kunst- of designmaster willen volgen in Frankrijk. Aanmelden kan tot 14 mei.
 • Arsène Lupin, du classique littéraire à la série Netflix
  Op 31 maart houdt de Radboud Universiteit een online workshop over de populaire Netflixserie Lupin. Studenten, bovenbouwleerlingen en docenten kunnen zich gratis aanmelden.
 • Docentendag Frans: amuse-bouche virtuel
  De opleiding Frans en het Pre-University College van de Radboud Universiteit organiseren op 18 maart 2021 een korte online nascholingsbijeenkomst, als voorproefje van de docentendag van 7 oktober 2021.
 • Jongerentaal en culturele identiteit: van Smibanese tot verlan
  Op 24 maart geven onderzoekers van de Universiteit Leiden een interactieve online lezing over jongerentaal, waarbij docenten aan de slag gaan met een concrete lesopdracht voor hun leerlingen.
 • Winnaar Scriptieprijs Frans 2020
  De jury heeft besloten de Scriptieprijs Frans uit te reiken aan Sarah Bouma voor haar scriptie ‘L’écriture du corps dans les récits d’exil au féminin ; une analyse du roman Marx et la poupée de Maryam Madjidi’.
 • Oproep kandidaatstelling Prix de Paris
  De Prix de Paris is een aanmoedigingsprijs voor jong, Nederlands talent. Afgestudeerden kunnen zich tot 1 mei 2021 kandidaat stellen.
 • Nominaties Scriptieprijs Frans 2019-2020
  Tot 15 oktober 2020 kunnen BA-scripties over Frankrijk, de Franse taal of Franstalige culturen uit collegejaar 2019-2020 worden genomineerd voor de SRNU scriptieprijs.
 • Oriëntatie op studie en beroep in de vakles
  De teachers in residence van de Radboud Universiteit hebben een brochure geschreven die docenten helpt hun ambassadeursrol voor de talenstudies vorm te geven.
 • Scriptieprijs 2019 voor Manola Ruff
  De eerste SRNU scriptieprijs is toegekend aan Manola Ruff (Universiteit Leiden) voor haar onderzoek naar de vertaling van Het woud der verwachting van Hella Haasse.
 • Symposium ter ere van Paul J. Smith
  Bij het afscheid van Paul J. Smith organiseert de Universiteit Leiden een symposium over ‘Figurations animalières à travers les textes et l’image en Europe’.