Choix Goncourt: meer dan alleen boeken lezen

Door Robin Chardon, student Franse taal en cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen

Voor de tweede keer werd de Choix Goncourt des Pays-Bas georganiseerd: een project waarbij studenten uit het hoger onderwijs (en enkele vwo-leerlingen) de vier titels van de shortlist van de Prix Goncourt lezen en gezamenlijk hun favoriet kiezen. En wat was het een mooie editie! Wij, studenten met een passie voor literatuur en de Franse taal, hebben kennisgemaakt met vier prachtboeken – Vivre Vite van Brigitte Giraud, Le Mage du Kremlin van Giuliano da Empoli, Les Presque Sœurs van Cloé Korman en Une Somme Humaine van Makenzy Orcel – vier verschillende genres, vier verschillende schrijfstijlen en vier verschillende universums. We ontdekten hoe diep rouw geworteld kan zijn, hoe Russische politici met vakmanschap illusies weven, hoe verschillende plekken in Frankrijk nog steeds verhalen vertellen over de Tweede Wereldoorlog en hoe gruwelijk het leven van een vrouw kan zijn.

Bekendmaking van de Choix Goncourt des Pays-Bas, OBA de Hallen, 21 maart 2023

Het lezen van deze boeken was een verrijkende ervaring; een ervaring die veel indruk heeft gemaakt, dat werd duidelijk tijdens het nationale juryberaad. Het gesprek onder leiding van Margot Dijkgraaf getuigde van de vele vragen die waren opgekomen tijdens het lezen: wat is literatuur? hoe kan een politiek essay toch ook literair zijn? wat weegt zwaarder: het heden of het verleden?

Uiteindelijk bleek de actualiteit de doorslaggevende factor en kwam Da Empoli met Le Mage du Kremlin als winnaar uit de bus. In zijn boek beschrijft Da Empoli de Russische politiek ten tijde van de opkomst van Poetin met veel diepgang, verrassende details en treffende vergelijkingen met de wereld van het theater. Het is niet enkel een politiek verhaal, maar zet ook aan tot denken over menselijkheid en hoe het huidige tijdperk onder druk staat – en eigenlijk uit balans is.  

Als lid van de studentenjury vond ik het prachtig om dieper in dit soort vragen te duiken en om van mening te verschillen met de anderen, want zo creëer je diepgang, zo prikkel je de nieuwsgierigheid naar literatuur. De Choix Goncourt draait dus niet alleen om een selectie van vier boeken, het biedt zoveel meer: kennismaken met andere studenten, debatteren over literaire vraagstukken, samen de Franse taal en literatuur vieren. De Choix Goncourt houdt die liefde en passie in stand en vergroot onze kennis en onze wereld, met elk boek dat we lezen en met elke vraag die we stellen.  

De leden van de nationale studentenjury en enkele van hun begeleiders.
Links van het midden juryvoorzitter Margot Dijkgraaf en ambassadeur François Alabrune.
Foto: Institut Français NL.