Toekening scriptieprijzen Frans 2023

De juryleden van de Scriptieprijzen Frans hebben het genoegen de winnaars van de Scriptieprijzen voor de beste bachelor- en masterscriptie over Frankrijk, de Franse taal of Franstalige culturen 2023 bekend te maken.

De prijs voor de beste masterscriptie is toegekend aan Naomi de Fijter voor haar afstudeeronderzoek getiteld « Ne mange pas tant, si tu veux devenir extatique. » Une étude de la représentation masculine par trois médecins concernant la privation extatique de nourritures. Naomi schreef deze scriptie voor de opleiding Literature, Culture and Society aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht de strijd tussen religieuze en seculiere, medische benaderingen van het eetgedrag van vrouwen tijdens de Derde Republiek. De scriptie kijkt specifiek naar de mannelijke visie op het bewust weigeren van voedsel bij twee negentiende-eeuwse vrouwen, door de rapporten van hun artsen te analyseren. Uit het juryrapport:

Cette recherche passionnante porte sur un sujet original et saisissant, et fait preuve d’une approche novatrice où l’analyse textuelle est connectée avec le domaine de la psychiatrie. Le français est riche et d’un niveau académique élevé. Ce mémoire montre de façon remarquable la valeur novatrice des études littéraires et leur pertinence pour d’autres domaines de recherche.

De beste bachelorscriptie Frans van 2023 is volgens de jury het afstudeerwerk Les cultures populaires s’enflamment. Une étude du repositionnement des minorités par le rap français van Lilja Stirpe. Zij studeerde Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze scriptie gaat over de manier waarop rap is getransformeerd van een protestinstrument door gemarginaliseerde groepen in de Franse samenleving naar een veelzijdig engagementsmiddel dat gebruik maakt van verschillende stijlen. De jury schrijft hierover:

Cette recherche porte sur un sujet actuel et excitant et avance une question de recherche lucide. L’analyse est nuancée aussi bien que passionnante, et bien ancrée dans la théorie. Le jury est également impressionné par la façon dont la théorie bourdieusienne est abordée: Lilja la présente dans ses propres termes, tout en développant une réflexion critique sur différents concepts de cette théorie.”

De Scriptieprijzen zijn op 12 februari uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op de residentie van de Franse ambassadeur in Den Haag.

V.l.n.r. Lilja Stirpe, François Alabrune (ambassadeur van Frankrijk), Naomi de Fijter en Jeanette den Toonder (secretaris van de jury).

Meer weten over deze bekroonde scripties? Lees de bijdragen van de beide laureaten in onze blogsectie:

Lilja Stirpe, Le rap français: les cultures populaires s’enflamment
Naomi de Fijter, « Ne mange pas tant si tu veux devenir extatique »