Waarom Frans? Het economisch belang van kennis van de Franse taal voor Nederland

door Twan Geerts, HAN University of Applied Sciences

“Waarom zou ik Frans kiezen? Ik ga nooit op vakantie naar Frankrijk.”

“Waarom krijgt mijn dochter Frans op school? Spaans is zo veel nuttiger, echt een wereldtaal.”

Op middelbare scholen staat de positie van het vak Frans onder druk. Er worden argumenten aangevoerd voor afschaffing (in de bovenbouw), zoals globalisering (“We doen tegenwoordig wereldwijd zaken via e-commerce, en niet meer alleen met buurlanden als Duitsland en België”) toerisme (wie wil er nu niet tijdens een tussenjaar “backpacken in Latijns-Amerika”?).

Anders dan veel Nederlanders denken, is het om internationaal zaken te kunnen doen nog steeds belangrijk dat je de taal en de cultuur van het land waarmee je zaken doet, kent. Weliswaar verloopt veel handelscommunicatie in het Engels maar het leggen van echt contact met mensen werkt nu eenmaal beter als je dat in hun eigen taal kunt doen, zeker wanneer het klanten betreft. Nog niet zo lang geleden stonden Nederlanders internationaal bekend om hun talenkennis die hen in staat stelde wereldwijd zaken te doen.

De afgelopen jaren heb ik docenten jaarlijks een ruggensteun gegeven in de discussie over het (economisch) belang van het Frans door het samenbrengen van de cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de Nederlandse im- en export in een handig overzicht per taalgebied. In de update van jaar is te zien dat Frankrijk nog steeds de vijfde handelspartner van Nederland is, gebaseerd op de totale omzet in import en export van goederen en diensten. Het deels Franstalige België is een de nummer drie. Frankrijk laat China achter zich (weliswaar veel import van goederen maar nauwelijks handel in diensten). Het belang van het Mandarijn als handelstaal is dus kleiner dan vaak wordt gedacht. Spanje is het enige Spaanstalige handelsland in de top tien, maar in de handel met bijvoorbeeld Italië wordt meer omgezet.

Nog interessanter wordt het als we de landen waarin een bepaalde taal gesproken wordt, groeperen. Spaans wordt weliswaar ook gesproken in bijna heel Latijns-Amerika, maar ook Frans is ruim vertegenwoordigd, met name in Afrikaanse landen en Canada. In de grafiek waarin het handelsverkeer voor de verschillende taalgebieden is opgeteld, zien we een vertrouwd beeld: Engels, Duits en Frans zijn nog altijd de belangrijkste handelstalen voor Nederland. Dit klassieke talenpakket van de middelbare school is dus nog altijd actueel!

Meer weten? Als leraar Frans feiten en cijfers nodig om argumenten van leerlingen, ouders of je schoolbestuur te weerleggen? Het complete rapport is hier beschikbaar als download: