Winnaar Scriptieprijs Frans 2020

De jury van de Scriptieprijs Frans (voorheen SRNU Scriptieprijs) ontving in totaal 7 voordrachten van scripties die in het academisch jaar 2019-2020 zijn geschreven: één van de UvA (Manouk Ekkerman), één van de RUG (Marije Slot), twee uit Leiden (Sarah Bouma en Roos Le Fèvre), één uit Nijmegen (Pauline Stevens) en twee van de UU (Marijke van den Berg, Stella Koelink). Er was een mooie spreiding te zien over de verschillende vakgebieden die de Franse taal- en cultuurwetenschappen rijk zijn: de cultuurkunde (Ekkerman en Stevens), de taalkunde (Van den Berg en Le Fèvre), de vertaalkunde (Slot) en de letterkunde (Bouma en Koelink). De diversiteit aan onderwerpen was dan ook zeer groot, en laat mooi zien wat de studenten bezighoudt: van de multiculturele Parijse wijk la Goutte d’Or tot vertalingen van Le Petit Prince, en van de laïcité tot het Franglais.

De jury, bestaande uit dr. Petra Sleeman (Uva), dr. Sjef Houppermans (UL) en dr. Jelle Koopmans (UvA) heeft besloten de prijs dit jaar uit te reiken aan Sarah Bouma voor haar scriptie ‘L’écriture du corps dans les récits d’exil au féminin ; une analyse du roman Marx et la poupée de Maryam Madjidi’.

De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op 26 maart 2021 tijdens het online symposium ‘Franse Taal en Cultuur anno 2021 – Stand van zaken in het onderzoek aan de Nederlandse universiteiten’. Sarah Bouma heeft haar winnende scriptie gepresenteerd, waarna dr. Alisa van de Haar het juryrapport voorlas. Bekijk hier de videoregistratie van de uitreiking: