Jongerentaal en culturele identiteit: van Smibanese tot verlan

Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Universiteit Leiden) organiseert op 24 maart live vanuit het Literatuurmuseum een interactief online college voor alle taaldocenten. In dit college staat culturele identiteit en de relatie tot taal centraal. Taalkundigen Jenny Doetjes (Franse taal en Literatuur) en Aafje de Roest (Nederlandse Letterkunde) nemen je mee in een interactief verhaal over verschillende soorten straattaal en de theorie en kunst die hier achter schuilgaat. Ook ga je aan de slag met concrete ideeën voor in de les.

Taal en identiteit hangen sterk met elkaar samen: met de taal die je spreekt druk je uit wie je bent en wat je vindt. Aafje de Roest doet onderzoek naar hoe jongeren hun culturele identiteit vormen aan de hand van de verhalen die ze in hedendaagse Nederlandse hiphop tegenkomen en zelf vertellen. Taal speelt daarin een belangrijke rol, en niet zelden worden er daarom in hiphop nieuwe talige constructies of nieuwe woorden bedacht – zoals het Smibanese. Aafje de Roest legt in dit college uit hoe je aan de hand van hiphop een inkijkje krijgt in hoe jongeren naar zichzelf en anderen kijken. Jenny Doetjes gaat in dit college in op Franse straattaal, waarin gebruik wordt gemaakt van het verlan: een Franse ‘geheimtaal’ die populair is onder jongeren en waarbij lettergrepen worden omgewisseld. Zo is het woord verlan afgeleid van l’envers, wat ‘het omgekeerde’ betekent. Jongeren die het verlan goed beheersen zijn letterlijk woordkunstenaars. Tijdens dit interactieve college leer je meer over de achterliggende theorie rondom taal(kunst) en wat taal voor jongeren – en jouw leerlingen – betekent. Er komen voorbeelden langs van verschillende (moderne) talen zoals Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans.

Sprekers: Aafje de Roest – Letterkundige, Universiteit Leiden & Jenny Doetjes – Taalkundige, Universiteit Leiden
Datum: Woensdag 24 maart
Tijd: 15.30 tot 17.00 uur
Locatie: Online, live vanuit het Literatuurmuseum
Doelgroep: Alle (moderne) taaldocenten: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans
Aanmelden en verdere informatie: zie de website van het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland