Mohamed Mbougar Sarr in Mannheim: een bijzondere ontmoeting

Door Gabriëlle Kamphuis, student Literair bedrijf, Radboud Universiteit Nijmegen

Op maandag 15 en dinsdag 16 mei werd in Mannheim het eerste wetenschappelijke congres over het werk van Goncourtlaureaat Mohamed Mbougar Sarr georganiseerd. Twee dagen lang hebben academici uit de hele wereld hun visie en interpretaties van de thematieken in het werk van Sarr gepresenteerd. Aangezien de cursus Un auteur, une oeuvre van MasterLanguage vorig semester ook het werk van deze auteur uitvoerig behandelde, zijn we met een paar studenten en onze docenten Emmanuelle Radar en Alicia Montoya mee geweest naar Mannheim en mochten we zelfs onze eindprojecten van de cursus presenteren!

Na een lange maar gezellige autorit kwamen we op zondagavond aan in Mannheim. Daar gingen we met de hele groep uit eten. Mooi weer, uitzicht op de Rijn, lekker eten, kortom: een goed begin. Op maandag en dinsdag waren er bijdragen over uiteenlopende thema’s die belangrijk zijn voor het werk van Sarr, zoals immigratie, homoseksualiteit in Senegal of de rol van de Prix Goncourt. De discussies waren geanimeerd en er was een goede sfeer. Zoals eerder genoemd hebben wij als studenten ook iets bijgedragen: tijdens de koffiepauzes kon iedereen onze eindwerkstukken van de cursus Un auteur, une oeuvre bekijken. Dit waren allerlei verschillende soorten projecten, we hadden namelijk tijdens de cursus de vrijheid gekregen om het project zo creatief in te steken als we wilden. Lesplannen, verhalen, een verzetskrant en een prentenboek: het was een erg diverse groep. Er was veel interesse voor onze bijdragen, waardoor we ons heel welkom voelden.

Op dinsdagavond zou Mohamed Mbougar Sarr zelf komen voor een interview. Dit zou op een andere locatie en voor meer publiek zijn, maar opeens was hij er al tijdens de laatste bijdrage van het congres. Dit kwam voor ons als een verrassing, dus we waren wel een beetje star struck! Sarr was heel vriendelijk en geïnteresseerd en tijdens de afsluitende borrel heeft hij uitgebreid onze projecten bekeken. Uiteraard mocht een foto niet ontbreken:

De MasterLanguage groep samen met Mohamed Mbougar Sarr voor de eindwerken van de studenten.

We hebben hele leuke dagen gehad in Mannheim door de interessante lezingen, de ontmoeting met Sarr en natuurlijk alle gezelligheid!