Café & Croissant themasessies 2023

Ben je docent Frans op de basisschool of in de brugklas? En wil je kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s? Doe mee met dethemasessies van Platform Vroeg Frans: de professionele leergemeenschap voor docenten die Franse les geven aan kinderen, opgericht door De Franse Juf in samenwerking met de sectie Frans van Vereniging Levende Talen. Iedere 6 weken bespreken we een thema mbt vroeg vreemdetalenonderwijs Frans. De sessies – afwisselend fysiek en online – duren maximaal anderhalf uur. De sessies worden ook aangekondigd in de maandelijkse nieuwsbrief ‘Franszelfsprekend’.

Agenda 2023

Op zaterdag 21 januari 2023 (van 10:30 – 12:00 uur) is er een LIVE Café & Croissant Junior-bijeenkomst in Amersfoort (vlakbij het centraal station). Het thema is ‘Franse les en leren leren’, speciaal gericht op docenten Frans in PO én brugklas. Welke strategieën kun je aanbieden om leerlingen te helpen effectief Franse woorden en grammatica te leren? Hoe kun je leerlingen zelfs plezier laten ervaren in hun eigen intelligentie en ‘leren leren’? En hoe help je ‘bijzondere’ leerlingen met leren, zoals hoogbegaafde kinderen of leerlingen met dyslexie? Ervaringsdeskundigen uit PO én VO zullen kort en bondig good practices delen. Er is ook ruimte om eigen ervaringen en lesmateriaal te delen.

Op zaterdag 25 maart 2023 (van 10:30 – 12:00 uur) is de Café & Croissant Junior-bijeenkomst LIVE in Brabant of Limburg (in of op een centraal gelegen station: exacte locatie volgt). Veel kinderen houden van sporten en bewegen. Combineer deze behoefte met het leren van Franse woordjes of werkwoorden. Laat hen bijvoorbeeld trampoline of touwtje springen terwijl ze de vervoegingen van het werkwoord être hardop zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat je je hersenen extra stimuleert om informatie op te nemen als je tegelijkertijd beweegt. Daarnaast is het ook leuker om zo te leren en kan het schoolstress verminderen.

Op zaterdag 13 mei 2023 (van 10:00 – 11:00 uur) is er een ONLINE Café & Croissant Junior-bijeenkomst. Dan worden praktische tips gegeven aan docenten die op zoek zijn naar een basisschool of BSO-organisatie om succesvol Franse les aan te bieden. Hoe selecteer je een school of BSO? Hoe presenteer je jezelf? En welk uurtarief is redelijk om te vragen? Er wordt daarnaast een overzicht gegeven van de stand van zaken m.b.t. Franse les in het basisonderwijs/BSO en er worden gastsprekers uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.defransejuf.nl.