Lustrum Marcel Proust Vereniging

Op zaterdag 19 november 2022 viert de Marcel Proust Vereniging haar vijftigjarig bestaan. De viering heeft een bijzonder karakter vanwege de honderdste sterfdag van Proust (18 november 1922), waar overal ter wereld dit najaar bij wordt stilgestaan. De dag staat in het teken van de muziek in Prousts meesterwerk A la Recherche du temps perdu en in de belle époque, zijn tijd. Muziek is ook het thema van de jubileumuitgave van het tijdschrift van de vereniging, Marcel Proust Aujourd’hui, ‘Proust et la musique’ (Leiden, Brill).
De feestelijkheden spelen zich af op twee bijzondere locaties in Zaandam: het ochtendprogramma in rijksmonument ‘De Vermaning’ – een Doopsgezinde kerk uit 1687, het middagprogramma in de MuziekHaven, de thuishaven van Mathieu van Bellen en Maria Milstein die een kamermuziekcentrum gevestigd hebben in een schuilkerk uit 1695 met een prachtige akoestiek.

Programma

De Vermaning/Verrassing aan de Zaan, Westzijde 82, 1506 EH Zaandam
10.00 Welkom
10.30 Opening
10.45 Presentatie van het dagthema en van het speciale nummer ‘Proust et la musique’
11.00 – 12.15 Leo Samama: ‘Marcel Proust en de muziek’ (lezing met muziekvoorbeelden)

MuziekHaven, Papenpad 12, 1505 GR, Zaandam
15.00 –16.00 : Recital door Maria Milstein (viool) en Nathalia Milstein (piano). Muziek van Ravel, Debussy, Hahn, Franck.
16.00 –17.30 : receptie

Meer informatie en aanmelden op marcelproust.nl.