KFN Lezingenreeks 2014

Het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland organiseert vanaf januari 2014 een tweemaandelijkse lezingenserie met bekende sprekers uit binnen- en buitenland die zich zullen buigen over het thema Frankrijk-Nederland op verschillende terreinen.

De eerste lezingenavond vindt plaats op 16 januari 2014 in het Institut Français – Maison Descartes in Amsterdam, met als thema “Nederlandse schrijvers in Parijs in de 19e en 20e eeuw”. Onder leiding van Margot Dijkgraaf bespreken drie medewerkers van de Radboud Universiteit de Frans-Nederlandse connectie in het leven en werk van respectievelijk J.-K. Huysmans (Marc Smeets), Josepha Mendels (Sylvia Heimans) en Adriaan van Dis (Maaike Koffeman). Bekijk deze lezingen op YouTube.

Op 17 maart, in de week van de francofonie, houdt sociolinguïst Louis-Jean Calvet (emeritus hoogleraar aan de Université d’Aix-Marseille) in het Maison Descartes een boeiend betoog over ‘la mondialisation et les langues’.

De volgende lezingen zijn gepland op 11 april (Wilfred de Bruijn en René Moerland over Frankrijk als conservatieve republiek), 22 mei (Laurent Bouvet over de toekomst van links) en op 12 juni (Virginie Despentes over de toekomst van het feminisme). De avonden vinden plaats in Amsterdam of Nijmegen.