ERC-subsidie voor onderzoek naar 18e-eeuwse leescultuur

Prof. dr. Alicia Montoya (Radboud Universiteit Nijmegen) ontving begin 2016 een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro om haar onderzoek naar Franse literatuur van de Verlichting verder uit te bouwen. Met haar onderzoek naar de literatuur uit die tijd wil ze antwoord vinden op een ogenschijnlijk eenvoudige vraag: wat lazen mensen in die periode? Ze gaat een tot nu toe niet bestudeerde categorie van ‘middlebrow’ teksten bestuderen die bemiddelden tussen een religieus wereldbeeld en de nieuwe Verlichtingsideeën. Om dat te bereiken combineert ze literatuuronderzoek met moderne ICT-technieken zoals software die 18e-eeuwse bibliotheekcatalogi automatisch naar doorzoekbare teksten vertalen en een gigantische database – duizenden bibliotheekcatalogi met per catalogus vaak meer dan duizend boeken – die gelinked wordt aan andere grote boekhistorische databases.

Bezoek de projectwebsite: mediate18.nl.