NWO promotiebeurs voor Eline Kuenen

Eline Kuenen. docent Frans aan Lyceum Elst, heeft een NWO Promotiebeurs voor leraren gekregen. Per augustus 2020 start zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een onderzoek getiteld ‘Oraliteit als kenmerk van Afropolitaanse literatuur – De interactie tussen traditie en moderniteit’.

Aan de hand van een representatief corpus van hedendaagse romans wordt de rol van oraliteit onderzocht binnen de nieuwe culturele beweging die ‘Afropolitanism’ heet en die in verschillende Europese en Amerikaanse steden wortel heeft geschoten. Door oraliteit binnen de romans vanuit verschillende invalshoeken zoals het vertelperspectief, het posture van de auteur en de paratekst te analyseren, wordt duidelijk hoe het gesproken of gezongen woord een plek inneemt binnen de hedendaagse stedelijke ruimte, cultuur en literatuur. Zo wordt aangetoond dat orale elementen die op het eerste oog ‘traditioneel’ lijken, in feite bijdragen aan de moderniteit van deze literatuur- en cultuuruiting.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek van Eline Kuenen op haar profielpagina op de website van de Radboud Universiteit.