Filosofie-Tijdschrift 30.6: Marcel Proust

Filosofie-Tijdschrift heeft zijn laatste nummer gewijd aan de grote Franse schrijver Marcel Proust en vooral aan zijn monumentale zevendelige roman A la recherche du temps perdu. Thema’s als de tijd, de herinnering, de dood, de liefde, het leven, de waarneming en de kunst komen in Prousts werk veelvuldig aan bod, en zeker ook in filosofische zin.

Uit de verschillende bijdragen in dit nummer blijkt dat er heel verschillend gedacht kan worden over de vraag of Proust nu vooral een filosofisch denker was die zijn theorieën literair presenteerde, of toch meer een romancier die soms in de marge van het schrijven aan het filosoferen sloeg. Duidelijk blijft echter in alle gevallen dat het lezen van Proust tot filosofische gedachtevorming heeft aangezet.

Dit nummer van Filosofie-Tijdschrift bevat onder meer de volgende bijdragen:
Rico Sneller & Frans Jacobs, Het verband tussen Proust en de filosofie
Sabine van Wesemael, Zelfspot in Op zoek naar de verloren tijd: Proust en Bergson
Annelies Schulte Nordholt, Proust, Vermeer en de esthetica van het detail
Rico Sneller, Bij de opticien – Proust en het vlak
Frans Jacobs, Proust als filosoof

Klik hier voor meer informatie en bestellen.