Fellowship voor onderzoek naar theater en diplomatie

Wist u dat theater een onmisbaar onderdeel vormde van de diplomatieke onderhandelingen die Frankrijk voerde met Engeland en de Nederlanden in de late zestiende en zeventiende eeuw? Dr Bram van Leuveren won onlangs een Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship, uitgereikt door de Europese Commissie, om dit vraagstuk te onderzoeken aan de Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Centraal in zijn onderzoek staan de verbluffende theaterproducties, waaronder balletten, toneelstukken, en tableaux vivants, die georganiseerd werden door Nederlandse stadsbesturen tussen circa 1577 en circa 1642 voor de bezoeken van vooraanstaande ambassadeurs en mogendheden uit Engeland en Frankrijk. Dr Van Leuveren is geïnteresseerd in de tot dusver onderbelicht gebleven rol dat die theaterproducties vervulde in de publieke diplomatie van Frankrijk, Engeland en de Nederlanden. Hij hoopt te laten zien hoe elk van die drie landen gebruik maakten van grootschalig drukwerk en diplomatieke correspondentie, om hun eigen visie op – en deelname aan – het theatrale spektakel van de Nederlandse stadsbesturen naar een zo breed mogelijk internationaal publiek te communiceren.

Titel project: ‘Public Diplomacy in Early Modern Europe: Theatrical Entertainments for the State Journeys of English and French Royals into the Low Countries, 1577-1642’.

Websitewww.rug.nl/staff/b.van.leuveren 

Twitter: @bramvanleuveren