Jean Frins, Gendelettre. De vormende jaren van Frans Erens

Op 9 september 2021 verdedigt Jean Frins zijn proefschrift Gendelettre. De vormende jaren van Frans Erens, 1857-1893 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het betreft de eerste wetenschappelijke biografie van Tachtiger Frans Erens

Frins (1982), neerlandicus en germanist, begon zijn onderzoek op instigatie van zijn werkgever, Sorbonne Université; de promotoren zijn Mary Kemperink, specialist van het beschreven tijdvak, en namens de Sorbonne Kees Snoek, de ervaren biograaf van E. Du Perron.

Gendelettre vertelt het wonderlijke verhaal van een ambitieuze Zuid-Limburgse jongen die binnen de korste keren een bekende schrijver wist te worden, eerst in Parijs, vervolgens in Amsterdam. Het is een verhaal vol alcohol en bloemen van het kwaad, maar ook van innige vriendschappen en liefde voor Limburg. De titel verwijst naar de gelijknamige roman uit 1891 van Parijzenaar Paul Belon, waarin deze zijn Limburgse vriend portretteert als de prototypische man van de letteren.

De foto toont Frans Erens, te Parijs geportretteerd door Joseph Belon, broer van Paul Belon, die hem met woorden schilderde in de roman Gendelettre.

Jean Frins (1982), neerlandicus en germanist, begon zijn onderzoek op instigatie van zijn werkgever, Sorbonne Université; als promotoren treden op Mary Kemperink, specialist van het beschreven tijdvak, en Kees Snoek, de biograaf van E. Du Perron.

Gendelettre kost 52,50 euro, met gratis verzending binnen Nederland, en kan bij iedere boekhandel worden besteld onder vermelding van ISBN-nummer 978-90-826310-7-4.