Thom Westveer, Gender mismatches in partitive constructions in French and German

Op 6 oktober 2021 promoveerde Thom Westveer aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift getiteld ‘Gender mismatches in partitive constructions in French and German. How society shapes language’.

Het onderzoek draait om zinnen als “Un des nouveaux recteurs s’appelle Marie Lafont”, waarbij de mannelijke vorm van het zelfstandig naamwoord botst met het gender van de persoon waarnaar verwezen wordt. Westveer heeft onderzocht welke keuzes sprekers van het Frans en Duits daarin maken en hij toont aan dat maatschappelijke ontwikkelingen invloed kunnen hebben op hoe mensen omgaan met het grammaticale woordgeslacht. Dit is van belang voor het maatschappelijke debat rond féminisation van de Franse taal. Het proefschrift is hier na te lezen.

Thom Westveer presenteerde dit onderzoek in maart 2021 tijdens een online symposium van Platform Frans. U kunt zijn lezing hier terugkijken: