Het economisch belang van kennis van het Frans

Op middelbare scholen staat de positie van het vak Frans vaak ter discussie. Er worden argumenten aangevoerd voor afschaffing (in de bovenbouw), zoals globalisering (“We doen tegenwoordig wereldwijd zaken via e-commerce, en niet meer alleen met buurlanden als Duitsland en België”) en het belang van een taal als “wereldtaal”, waarbij vaak een toeristische invalshoek wordt gekozen (welke jongere gaat er nu tegenwoordig niet “backpacken in Latijns-Amerika”?).

Anders dan veel Nederlanders denken, is het om internationaal zaken te kunnen doen nog steeds belangrijk dat je de taal en de cultuur van het land waarmee je zaken doet, kent. Weliswaar verloopt veel handelscommunicatie in het Engels maar het leggen van echt contact met mensen werkt nu eenmaal beter als je dat in hun eigen taal kunt doen, zeker wanneer het klanten betreft. Nog niet zo lang geleden stonden Nederlanders internationaal bekend om hun talenkennis die hen in staat stelde wereldwijd zaken te doen.

In de update van dit artikel is dit jaar te zien dat Frankrijk nog steeds de vijfde handelspartner van Nederland is, gebaseerd op de totale omzet in import en export van goederen en diensten. Het deels Franstalige België is een stabiele nummer twee. Frankrijk laat China achter zich (weliswaar veel import van goederen maar nauwelijks handel in diensten). Het belang van het Mandarijn als handelstaal is dus kleiner dan vaak wordt gedacht. Spanje is het enige Spaanstalige handelsland in de top 10 (nummer 9).

Nog interessanter wordt het als we de landen waarin een bepaalde taal gesproken wordt, groeperen. Spaans is weliswaar een wereldtaal en wordt ook gesproken in bijna heel Latijns-Amerika, maar het Frans is ook ruim vertegenwoordigd, met name in Afrikaanse landen en Canada. In de grafiek waarin het handelsverkeer voor de verschillende taalgebieden is opgeteld, zien we een vertrouwd beeld: Engels, Duits en Frans zijn nog altijd de belangrijkste handelstalen voor Nederland. Dit klassieke talenpakket van de middelbare school is dus nog altijd actueel!

Meer weten? Lees hier het complete rapport.

Twan Geerts, HAN University of Applied Sciences