Clara Vlessing, Remembering Revolutionary Women

Afbeelding

Op 5 juni 2023 verdedigde Clara Vlessing (Universiteit Utrecht) haar proefschrift met de titel ‘Remembering Revolutionary Women: The Cultural Afterlives of Louise Michel, Emma Goldman and Sylvia Pankhurst’. Volgens Vlessing lijkt het soms alsof historische figuren in het verleden blijven, terwijl zij juist in het heden nog belangrijke rollen kunnen spelen. In haar proefschrift toont Vlessing het belang van culturele herinnering voor activisme. Vlessing bestudeert drie casussen: Louise Michel, Emma Goldman en Sylvia Pankhurst. Deze drie vrouwen worden tot op de dag van vandaag herinnerd. Vlessing bespreekt waarom deze vrouwen juist deze vrouwen nog onderdeel zijn van onze culturele herinnering en de manier waarop deze herinnering tot stand is gekomen. Ze stelt dat het culturele voortleven van deze figuren afhankelijk is van de relevantie voor bestaande sociale bewegingen.