Handboek Doeltaaldidactiek

In februari 2024 verscheen het Handboek doeltaaldidactiek van Sebastiaan Dönszelmann, docentenopleider Frans aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het klinkt zo vanzelfsprekend: de doeltaal gebruiken om leerlingen een vreemde taal effectiever te laten leren. Alleen: werkt het wel zo? Wordt er wel automatisch meer geleerd wanneer de docent de doeltaal inzet? Ja en nee. Het gaat namelijk niet om de kwantiteit van het doeltaalgebruik, maar om de kwaliteit: wanneer de docent de doeltaal bewust en didactisch verantwoord aanwendt, ontstaat er veel leerpotentieel. Handboek doeltaaldidactiek biedt een naslagwerk dat de kern van de tweede-taalverwervingstheorie uiteenzet, aanvult met nieuwe inzichten, en dat geheel koppelt aan het gebruik van de doeltaal als didactisch instrument: doeltaal-leertaal.

Ter gelegenheid van de lancering van dit handboek wordt op 5 april 2024 een mini-conferentie gehouden in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op de website van Uitgeverij Coutinho.