Taal als kapitaal: uitreiking ridderorde en symposium

1 oktober 2024 | 15:30 – 18:30
Theaterzaal C, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen

Maaike Koffeman, docent Franse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wordt benoemd tot Chevalier dans l’ordre des Palmes académiques vanwege haar inspanningen voor de Franse taal en cultuur in Nederland. Zij ontvangt deze prestigieuze ridderorde op 1 oktober 2024 uit handen van de Franse ambassadeur.

De afgelopen jaren heeft Maaike Koffeman zich in verschillende hoedanigheden ingezet om de positie van het talenonderwijs in Nederland te versterken. In 2013 stond zij aan de wieg van het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland, dat sindsdien is opgegaan in het Platform Frans. Zij initieerde onder meer de jaarlijkse Dag van de Franse Taal en ontwikkelde onder de vlag van het Nationaal Platform voor de Talen een landelijke campagne voor de universitaire talenstudies. Als lid van het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen draagt ze bij aan de vakvernieuwing in het voortgezet onderwijs en met de Visiegroep Buurtalen voert ze een actieve lobby voor het onderwijs in Frans en Duits. Ook treedt zij op in de media als pleitbezorger van goed talenonderwijs.

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Palmes académiques organiseert de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit een symposium over de meerwaarde van talenkennis in de Nederlandse wetenschap en het onderwijs. Aansluitend vindt de decoratieceremonie plaats.

Programma

15:30-16:45 uur: Symposium Taal als kapitaal. Over de waarde van taal- en cultuuronderwijs

  • Opening door Alicia Montoya, hoogleraar Franse letterkunde Radboud Universiteit Nijmegen 
  • Maaike Koffeman, “Vechten tegen windmolens? Overwegingen bij een ridderorde”
  • Alisa van de Haar (Universiteit Leiden), “Taal als kapitaal – inzichten uit het verleden”
  • Rondetafelgesprek over de toekomst van het talenonderwijs in Nederland, onder leiding van Elise Bouman (Universiteit Leiden). Met Birgit Koolen, Eva Knopp, Wouter Marinissen en Amber Smits.

=== korte pauze ===

17:00-17:30 uur: Decoratieceremonie

  • Welkomstwoord door Daniël Wigboldus, voorzitter College van bestuur Radboud Universiteit Nijmegen
  • Uitreiking van de Palmes académiques door dhr. François Alabrune, ambassadeur van Frankrijk in het Koninkrijk der Nederlanden

Aansluitend is er een receptie in het nabijgelegen café The Yard.

Alle belangstellenden zijn welkom om het symposium en de decoratieceremonie bij te wonen. Graag vooraf aanmelden via deze link.