Voltaire-lezing door Kamel Daoud

Kamel Daoud. Foto: Claude Truong Ngoc

In nauwe samenwerking met het Institut Français NL en debatcentrum Spui25 heeft het Platform Frans de schrijver Kamel Daoud uitgenodigd om de Voltaire-lezing 2024 uit te spreken. Zijn lezing draagt de titel “Traîtrise et universalisme : peut-on penser l’universalité dans le monde dit « arabe » ?”

In deze lezing stelt de intellectueel en kunstenaar van Arabische afkomst een vraag die Westerse intellectuelen zich al lange tijd niet meer stellen: is men een verrader? Wat is universalisme voor “de Arabier” en de moslim? Is het mogelijk om het dekolonialisme te overstijgen zonder zichzelf te verloochenen? Hoe kan een schrijver of intellectueel van Arabische afkomst, of die als zodanig wordt gezien, zich uiten in het Westen? Wat zijn de risico’s? Wat is de legitimiteit?

Over de sprekers

Kamel Daoud is een Algerijnse schrijver en journalist. In de jaren ‘90 werkte hij als journalist voor ‘Le Quotidien d’Oran’, een invloedrijke krant in Algerije. Zijn eerste roman, Meursault, contre-enquête (2013), had een grote impact op de literaire wereld. Het boek, dat een radicaal antwoord biedt op L’Étranger van Camus, geeft een identiteit aan de anonieme Arabier die door Meursault wordt vermoord en stelt de Westerse houding tegenover de voormalige koloniën ter discussie. In 2018 publiceerde hij Zabor, gevolgd door Le peintre dévorant la femme in 2019. Zijn nieuwste roman, Houris, verscheen in 2024 en is genomineerd voor de Prix Goncourt.

Niek Pas (moderator) is historicus, gespecialiseerd in de hedendaagse Franse geschiedenis. Hij is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Over de Voltaire-lezing

De Voltaire-lezing is een aantal jaren geleden ingesteld vanuit de gedachte dat het maatschappelijke debat in Nederland te eenzijdig wordt bepaald door denkers en visies die uit de Engelstalige wereld afkomstig zijn. Daarom nodigt Platform Frans periodiek een vooraanstaand intellectueel uit de Frans­talige wereld uit die nieuwe, frisse perspectieven kan bieden op een actueel onderwerp.

Informatie en aanmelden

De Voltaire-lezing zal in het Frans gehouden worden. Aanmeldingen lopen via de website van Spui25. Er zal ook een livestream beschikbaar zijn.