‘Keetje trottin’ na 100 jaar eindelijk vertaald

Neel Doff Keetje op straat Keetje Tippel

Keetje trottin van Neel Doff is een Frans-Nederlandse klassieker uit 1921 die tot nu toe nooit in zijn geheel in het Nederlands te lezen was. Het boek gaat over de kindertijd van een arbeidersmeisje in Amsterdam in de negentiende eeuw: haar leven in de sloppen, maar ook haar verbeeldingskracht, haar leeswoede en haar oog voor schoonheid.

Auteur Neel Doff groeide op in Nederland, schreef over Nederland, maar publiceerde in Parijs en werd voor een van haar boeken zelfs genomineerd voor de Prix Goncourt. Haar roman is in Nederland en Vlaanderen vooral bekend door de bewerking Keetje Tippel die Wim Zaal in de jaren 70 maakte. Anna P.H. Geurts vertaalde het nu in zijn geheel als Keetje op straat, zojuist verschenen bij Uitgeverij IJzer. Meer informatie.