Masterclass ‘Le oui dans le non en langue et culture françaises’

Op donderdag 16 december 2021 van 9-12 uur organiseert het Radboud Pre-University College of Society een masterclass voor gemotiveerde leerlingen in de bovenbouw van het vwo.

Inhoud

Je kijkt vast wel eens naar het nieuws en denkt bij jezelf ‘waarom zijn die Fransen het nergens mee eens? Waarom protesteren ze toch altijd?’ Het woordje ‘non’ lijkt de overhand te hebben in de Franse taal en bij de Fransen zelf. Maar als je dieper inzoomt op de Franse taal en cultuur, is die ontkenning dan eigenlijk niet gewoon een uitnodiging tot discussie en tot het beter willen begrijpen van de ander?

De moeilijkheid van de ontkenning begint al als we de Franse taal onder de loep nemen. Kijk maar naar het woordje personne, wat zowel de aanwezigheid (iemand) als de afwezigheid (niemand) kan betekenen. De zin ‘Personne n’aime personne’ maakt dit nog eens extra duidelijk.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over een van Frankrijks culturele pijlers, de laïcité, waarbij de staat zich niet bemoeit met de kerk, en de kerk niet met de staat. Hoofddoeken en kruisjes zijn bijvoorbeeld verboden op scholen. De laïcité zegt keihard ‘non’ tegen dit soort uitingen van religie op openbare plekken. Of is dit symbolisch gezien juist om de religies te beschermen?

Zou Frankrijks motto Liberté, Égalité, Fraternité, die de Franse bevolking voor de wet gelijk maakt en garant staat voor democratie en vrijheid van meningsuiting, ook werken zonder de laïcité?

Hebben we het eigenlijk nog wel over de Franse cultuur sinds de vraag rondom identiteit steeds gevoeliger wordt in onze geglobaliseerde wereld, zeker nu generatieverschillen en de vele verschillende bevolkingsgroepen in Frankrijk vragen en twijfels oproepen?

Het eerste deel van deze masterclass zul je samen met universitair docent Dominique Nouveau een aantal interessante taalaspecten rondom de Franse ontkenning bestuderen. Het tweede deel van de ochtend staat in het teken van cultuur. Universitair docent Esfaindyar Daneshvar zal ingaan op een aantal actuele vraagstukken, waardoor je Frankrijk, de Fransen en zelfs je jezelf en je omgeving nog beter leert kennen!

Aanmelden

Deze masterclass wordt georganiseerd voor geïnteresseerde scholieren in de bovenbouw van het vwo. Je docent/decaan kan je opgeven via www.ru.nl/pucsociety (max. 3 leerlingen per school). Deelname is gratis.