Terugblik symposium Onderzoek in de Romanistiek

Op 15 maart 2023 organiseerde Platform Frans het symposium Onderzoek in de Romanistiek. De middag werd afgetrapt met de pitches van drie genomineerden van de Scriptieprijs Frans 2022. Amber Smits (Radboud Universiteit Nijmegen) vertelde over haar scriptie over hoe vwo-leerlingen denken over Frans als taal, schoolvak en studie. Vervolgens was de beurt aan Freek Wolter (Universiteit Utrecht). Hij sprak over zijn bachelorscriptie waarin hij de televisietoespraken van Charles de Gaulle tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog en Mei 1968 heeft bestudeerd in vergelijkend perspectief. Als laatste van de genomineerden presenteerde Sjoera Slooff (Universiteit Leiden) haar scriptie. Zij vertelde over kunstenares Marie Bashkirtseff en de manier waarop zij naar de positie van de vrouw in de kunstwereld keek.

Presentatie van de winnende scriptie door Anton Bosgieter

Na deze pitches van de genomineerden van de Scriptieprijs Frans was het woord aan Anton Bosgieter (Universiteit Leiden), de winnaar van de Scriptieprijs. Hij presenteerde zijn bekroonde scriptie waarin hij een vergelijkende studie heeft gedaan van Les Liaisons dangereuses en de Zuid-Koreaanse adaptatie 위대한 유혹자 (The Great Seducer). Hij vertelde over de verschillende aspecten waarop hij het boek en de serie heeft vergeleken, zoals het thema ‘libertinage’ en de cultureel-historische context van het boek en de serie.

Aansluitend was er ruimte voor vragen over de onderzoeken van de genomineerden en de winnaar van de Scriptieprijs en droeg Jeanette den Toonder (Rijksuniversiteit Groningen) het lovende juryrapport over de winnende scriptie van Anton Bosgieter voor.

Presentaties Scriptieprijs Frans 2022 en voordracht van het juryrapport

Na een korte pauze presenteerde Rozanne Versendaal (Universiteit Utrecht) een interessant onderzoeksproject over Franse vrolijke teksten in de Lage Landen. Ze vertelde over de feestelijke cultuur in de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd en besprak verschillende casussen van vrolijke teksten uit dit tijdperk. Vanwege het onderwerp ontbrak de presentatie zeker niet aan wat passende humor.

Presentatie Rozanne Versendaal, Franse vrolijke teksten in de Lage Landen

Tenslotte mocht een presentatie over taalkundig onderzoek in de Romanistiek ook niet ontbreken. Joyce van Zwet (Radboud Universiteit Nijmegen) sprak over haar onderzoek naar de morfosyntactische taalontwikkeling van Nederlands-Franse kinderen en Nederlands-Duitse kinderen. Ze vertelde over de verschillende aspecten die invloed kunnen hebben op de taalontwikkeling van meertalige kinderen, zoals de aanwezigheid van de omgevingstaal, en de transferstudie die zal worden uitgevoerd voor dit onderzoek.

Presentatie Joyce van Zwet, De morfosyntactische taalontwikkeling van Nederlands-Franse kinderen in Frankrijk