Voltaire-lezing: De democratie als volkstuin

1 december 2023 | 17:00
Spui 25, Amsterdam

De Voltaire-lezing is een aantal jaren geleden ingesteld vanuit de gedachte dat het maatschappelijke debat in Nederland te eenzijdig wordt bepaald door denkers en visies die uit de Engelstalige wereld afkomstig zijn. Daarom nodigt Platform Frans periodiek een vooraanstaand intellectueel uit de Frans­talige wereld uit die nieuwe, frisse perspectieven kan bieden op een actueel onderwerp.

De Voltaire-lezing 2023 wordt uitgesproken door dr. Joëlle Zask, onderzoeker in de sociale en politieke filosofie aan de universiteit van Aix-Marseille. Haar lezing draait rond de vraag hoe innovatieve vormen van participatiedemocratie het proces van energietransitie en verduurzaming kunnen stuwen.

De volkstuin (een gemeenschappelijk terrein, verdeeld in individuele percelen) bestaat sinds jaar en dag, op elke schaal en overal. In zijn combinatie van het communale en persoonlijke, lijkt hij emblematisch voor de democratie. Met zijn voedings-, politieke, educatieve en ecologische doelen, biedt de volkstuin een buitengewoon relevante ervaring in een tijd waarin het individuele en gemeenschappelijke uiteen neigen te lopen. Tijdens haar eerste publieke optreden in Nederland neemt de Franse filosoof Joëlle Zask de volkstuin dan ook als een veelbelovende vorm van samenleven waar de huidige ecologische transitie om vraagt. Na haar lezing gaat historicus Niek Pas met Zask in gesprek.

Geïnspireerd door het gedachtegoed van de Amerikaanse filosoof en pedagoog John Dewey, dat draait om democratie in dialoog, heeft Zask zich de laatste jaren toegelegd op klimaattransitie in relatie tot participatiedemocratie. Welke rol is er voor innovatief burgerschap weggelegd in het complexe maatschappelijke vraagstuk van verduurzaming? In het publieke debat over democratie en ecologie manifesteert Zask zich als een van de origineelste hedendaagse Franse denkers.

De lezing van Joëlle Zask is terug te kijken op YouTube:


De Voltaire-lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Institut Français NL en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.