Communicatie en cultuurbewustzijn: de kracht van taal

De Visiegroep Buurtalen maakt zich sinds 2018 sterk voor de Franse en Duitse taal in Nederland. Het manifest Buurtalen is door bijna 8000 mensen ondertekend, waaronder vele prominenten. Daaruit blijkt dat het maatschappelijk en economisch nut van het onderwijs in Frans en Duits breed wordt onderkend. Toch worden de universitaire opleidingen in die talen, en ook hun positie in het hbo en voortgezet onderwijs, ernstig bedreigd.

Kortgeleden werd bekend dat de Universiteit Utrecht in de komende periode zes opleidingen wil sluiten: Duits, Frans, Italiaans, Keltisch, Islam en Arabisch en Religiewetenschappen. In Leiden wordt nagedacht over het samenvoegen van de talenopleidingen, waarbij de zelfstandige studies Frans en Duits verdwijnen.

Deze ingrepen komen hard aan bij de beroepsgroep van docenten Duits en Frans in het hele land, die vanwege de grote lerarentekorten juist behoefte heeft aan investeringen. Hierdoor zijn uiteindelijk de Nederlandse scholen de dupe, maar ook bedrijven die handelsbetrekkingen hebben met Duits- en Franstalige landen zullen straks moeite hebben om goed geschoold personeel te vinden dat kan communiceren met mensen uit die landen.

De Visiegroep heeft op 5 november een verklaring gepubliceerd onder de titel “Communicatie en cultuurbewustzijn: de kracht van taal”. Daarin wordt opgeroepen om het onderwijs in de buurtalen te beschermen en te versterken en om de petitie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs te tekenen. Download de tekst hier.