Door Kiné Poetoehena (student Franse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden)
Op vrijdag 23 mei hebben studenten, alumni, (oud-)medewerkers, docenten Frans en andere liefhebbers van de Franse taal het 130-jarig bestaan van de opleiding Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden gevierd. Ter ere van dit jubileum kwamen we samen in de Waalse Kerk te Leiden om terug te blikken op het ontstaan van de opleiding, stil te staan bij het heden en vooruit te kijken naar de toekomst. Het was mooi om te zien hoeveel mensen bijeen waren gekomen om dit bijzondere moment feestelijk en vooral gezamenlijk te vieren.

Het symposium werd geopend door dr. Alisa van de Haar. Zij nam ons mee in de geschiedenis van de Universiteit Leiden, die inmiddels 450 jaar bestaat, en de rol van het Frans daarin. De opleiding Franse taal en cultuur is 130 jaar gelden ‘geboren’, toen Jean-Jacques Salverda de Grave in 1895 tot docent Franse taal en cultuur werd benoemd.
Het was de eer aan dr. Emmanuelle Radar om de eerste lezing van het symposium te geven. Ze vertelde ons over Quebec en over de rol van muziek in de identiteitsvorming van de inwoners van deze Franstalige regio. Ze gaf voorbeelden zoals Félix Leclerc en we luisterden gezamenlijk naar Les Cowboys Fringants. De opleiding Franse taal en cultuur in Leiden besteedt ruime aandacht aan de francofonie wereldwijd – en dus niet enkel in Franrijk.
Daarna nam dr. Benjamin Storme het woord. Hij demonstreerde hoe taalwetenschap toegepast kan worden op onder andere literatuur, criminologie, technologie en de maatschappij. Hij besprak actueel onderzoek binnen deze domeinen. Zo kunnen taalwetenschappers onderzoeken of Molière daadwerkelijk de aan hem toegeschreven toneelstukken heeft geschreven (spoiler: het antwoord is ja!), of stylometrie een dader kan aanwijzen, of AI slim genoeg is om een taalwetenschapper te vervangen en op welke manier we het Franse taalgebruik inclusiever kunnen maken.
Na een intermezzo van toneelvereniging Saint Lazare sloot dr. Marjolein Hageman de reeks lezingen af met een zeer interessante presentatie over Voltaire. Ze vertelde over zijn banden met Nederland en hoe hij, soms vrijwillig en soms iets minder vrijwillig, naar Nederland reisde, mede vanwege de tolerantie die hij hier vond. Aan het eind van het symposium vond er nog een ‘table ronde’ plaats, waarin studenten, een alumna en twee medewerkers van de universiteit in gesprek gingen over de toekomst van onze dierbare opleiding. De feestelijkheden werden daarna voorgezet in Grand Café de Burcht, waar we met zijn allen het glas hieven op 130 jaar Franse taal en cultuur in Leiden.
Al met al was het een ontzettend geslaagd symposium met een grote opkomst van liefhebbers van de Franse taal. In een tijd van nijpende bezuinigingen op de culturele- en onderwijssector ben ik ontzettend blij dat de Faculteit Geesteswetenschappen ervoor heeft gekozen om de opleiding Franse taal en cultuur te behouden. De opleiding is veel mensen erg dierbaar en dit symposium bood een mooi moment om, zoals eerder benoemd, terug te blikken op het verleden, stil te staan bij het heden, maar vooral vooruit te kijken naar de toekomst!